مهریه یکی از آثار مالی ازدواج بوده و با انعقاد نکاح، مرد موظف به پرداخت آن به همسر خود میشود. مهریه میتواند شامل: مال منقول و غیر منقول، سکه، پول و یا کاری از جانب مرد باشد. این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که عدم تعیین مهریه در عقد نکاح موقت سبب باطل شدن عقد میشود. در صورتی که عدم تعیین مهریه در عقد نکاح دائم سبب باطل شدن آن نمیشود. در ادامه با صدای وکیل همراه باشید تا توضیحاتی در زمینه اجرای فوری مهریه و نکات مربوط به آن ارائه دهیم.
قوانین دریافت مهریه فوری
طبق بند ب ماده 113 قانون ششم توسعه به دوایر اجرای ثبت، برای مطالبه مهریه میتوان از طریق صدور اجراییه برای توقف اموال اقدام کرد. اگر در طی 6 ماه نتوانند مالی از وی شناسایی کنند، زوجه میتواند با ثبت دادخواست مطالبه مهریه، حکم جلب همسر خود را بگیرد.
بر اساس ماده 1082 قانون مدنی، بعد از جاری شدن صیغه عقد، مرد موظف به پرداخت و زن مستحق دریافت آن میباشد. مهریه در شرع اسلام نشان دهنده مهر و صداقت مرد نسبت به زن است. دقت داشته باشید که مهریه میتوان به دو صورت عندالاستطاعه و یا عندالمطالبه باشد و زن در هر دو صورت قادر به مطالبه مهریه خود از شوهرش میباشد.
در مهریه عندالاستطاعه زن برای دریافت مهریه خود باید توانایی مالی مرد جهت پرداخت آن را اثبات کند. ولی در مهریه عندالمطالبه، حتی اگر مرد توانایی پرداخت کل مهریه را به صورت یک جا نداشته باشد؛ مهریه تقسیط و ماهانه پرداخت میشود.
طبق مصوبه جدید، مهریه تا 110 سکه تمام بهار آزادی ضمانت اجرای جلب دارد. به این ترتیب اگر مرد تا 110 سکه را پرداخت کند، حکم جلب برای وی صادر نمیشود. برای مابقی مهریه زوجه میتواند با معرفی اموال مرد به دادگاه، برای توقیف آنها اقدام کند.
مهریه قابل دریافت دارای خصوصیاتی میباشد که در ادامه به صورت مختصر به آنها اشاره خواهیم داشت:
• داشتن جنبه و ارزش مالی
• قابل تملک
• مشروع
• مشخص و معین بودن
نکات درخواست اجرای مهریه فوری
نکات موجود در زمینه درخواست مهریه به شرح زیر میباشد:
• پس از پر کردن فرم دادخواست مطالبه مهریه و صدور اجراییه، مرد برای پرداخت مهریه به زن 10 روز مهلت قانونی دارد.
• با اتمام مهلت و عدم پرداخت مهریه، زن میتواند با معرفی اموال و دارایی شوهر خود به دایره اجرایی، برای توقیف آنها اقدام نماید.
• طبق مصوبه جدید، 110 سکه حکم اجرایی دارد و مابقی مهریه در صورت عدم وجود شرایط مناسب مرد جهت پرداخت تقسیط میشود.
• اگر مهریه زن طلا و یا سکه تعیین شده باشد و مرد نتواند اصل آن را پرداخت کند؛ مریه به نرخ روز محاسبه خواهد شد.
• مهریه بخشیده شده به هیچ عنوان قابل مطالبه نیست.
نحوه به اجرا گذاشتن مهریه
- با استفاده از اجراییه ثبت:
زن در ابتدا باید با مراجعه به اجرای ثبت و برای درخواست مهریه اقدام کند. برای این کار زن با ارائه مدارک لازم و پرداخت هزینه، مطالبه مهریه را ثبت میکند. پس از آن دفترخانه اظهارنامهای برای همسر وی میفرستند. مرد نیز باید تا ظرف 10 روز مالی را جهت پرداخت به اداره ثبت معرفی کند. - از طریق دادگاه:
در صورتی که زن با استفاده از اجراییه ثبت نتواند مهریه خود را دریافت کند، دادگاه میتواند در مورد مهریه وی تکلیف تعیین کند. گاهی به درلیل درخواست اعسار مرد و قبول آن توسط دادگاه، پرداخت مهریه به صورت قسطی انجام میشود.
مدارک مورد نیاز جهت به اجرا گذاشتن مهریه
مهریه پس از انجام عقد نکاح قابل دریافت است. به همین دلیل برای به اجرا گذاشتن مهریه به صورت قانونی ارائه مدارکی مثل: اصل سند ازدواج، کارت ملی و شناسنامه الزامی میباشد. پس از آن با همکاری یک وکیل خوب مهریه خوب میتوانید برای دریافت مهریه خود اقدام کنید.
به صورت کلی به اجرا گذاشتن مهریه از طریق اینترنت راحت و سریع انجام میگیرد. با این حال اغلب افراد با مراجعه به شورای حل اختلاف، دادگاه و یا دفاتر خدمات قضایی برای دریافت مهریه خود دادخواستی تنظیم میکنند.
دادخواست مهریه – دادخواست اجرای مهریه
دادخواست مهریه، دادخواستی است که زوجه برای مطالبه مهریه علیه زوج تنظیم میکند. این دادخواست میتواند به دادگاه خانوادهی محل سکونت زن یا شوهر تقدیم شود. پس از تقدیم دادخواست مهریه، دادگاه برای پرونده تعیین وقت کرده، طرفین را دعوت نموده و ادعای آنها را بررسی میکند. در صورتی که دادگاه دلایل و مدارک خانم را برای مطالبه مهریه کافی بداند، حکم پرداخت مهریه را صادر میکند. زوج هم میتواند نسبت به این حکم اعتراض کند. در صورتی که دادگاه تجدیدنظر اعتراض زوج را رد نماید یا شوهر از اعتراض خود صرفنظر کند، حکم صادره قطعی شده و مرد باید مهریه را به همسرش پرداخت کند.
مدارک لازم برای دادخواست مهریه:
- سند ازدواج
- شناسنامه
- کارت ملی
نکات مهم در دادخواست مهریه
دادخواست مهریه میتواند توسط مشاور حقوقی خانواده و یا وکیل خانواده تنظیم شود وکیل منتخب پیگیر پرونده در دادگاه خواهد بود و زوجه میتواند از طریق وکیل خویش پیگیر پرونده باشد و مراحل مختلف دادرسی و روند پرونده را از او جویا شود و از تنظیم دادخواست، حضور در دادگاه و پیگیری پرونده، رهایی یابد.
مواد مرتبط با مهریه در قانون مدنی
در ذیل برخی مواد مرتبط با مهریه در قانون مدنی را قرار میدهیم:
- ماده ۱۰۷۸: هر چیزی را که مالیت داشته و قابل تملک نیز باشد میتوان مهر قرار داد.
- ماده ۱۰۷۹: مهر باید بین طرفین تا حدی که رفع جهالت آنها بشود معلوم باشد.
- ماده ۱۰۸۲: به مجرد عقد، زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید. تبصره – چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانهی زمان تأدیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین میگردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
- ماده ۱۰۸۳: برای تأدیهی تمام یا قسمتی از مهر میتوان مدت یا اقساطی قرار داد.
- ماده 1085: زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود.
- ماده ۱۰۸۶: اگر زن قبل از اخذ مهر به اختیار خود به ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد قیام نمود دیگر نمیتواند از حکم ماده ی قبل استفاده کند معذلک حقی که برای مطالبهی مهر دارد ساقط نخواهد شد.
- ماده ۱۰۹۲: هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلاً داده باشد حق دارد مازاد از نصف را عیناً یا مثلاً یا قیمتاً استرداد کند.