مرکز پاسخگویی به سوالات حقوقی

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دادگاه‌های طلاق را باید یکی از پررفت و آمدترین و دشوارترین رویه‌های قضایی در ایران دانست. سختی این موضوع زمانی بیشتر می‌شود که درخواست طلاق از طرف زن باشد. پیچیدگی‌های این درخواست به قدری زیاد است که بدون داشتن اطلاعات کافی نمی‌توانید در دادگاه پیروز شوید. شما به عنوان یک بانوی ایرانی باید بتوانید از […]

[ما در این مقاله...]
مسیر راهنما
صدای وکیل / طلاق / درخواست طلاق از طرف زن
امتیاز شما به این مقاله؟!

دادگاه‌های طلاق را باید یکی از پررفت و آمدترین و دشوارترین رویه‌های قضایی در ایران دانست. سختی این موضوع زمانی بیشتر می‌شود که درخواست طلاق از طرف زن باشد. پیچیدگی‌های این درخواست به قدری زیاد است که بدون داشتن اطلاعات کافی نمی‌توانید در دادگاه پیروز شوید.

شما به عنوان یک بانوی ایرانی باید بتوانید از حقوق خود دفاع کنید و با ارائه دلایل قوی طلاق خود را از شوهرتان بگیرید. با این حال، درخواست طلاق از طرف شما پیچیدگی‌های بیشتری دارد و باید مراحل مختلفی را طی کنید تا به خواسته خود برسید. در این مقاله از وبسایت «صدای وکیل» در مورد دلایل محکمه پسند بودن طلاق از طرف زن و مراحل لازم برای ارائه درخواست صحبت می‌کنیم. با ما همراه باشید.

دلایل محکمه پسند بودن طلاق از طرف زن

بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی ایران و ماده ۲۹ قانون حمایت از خانواده، زوج صلاحیت اقامه دعوای طلاق را دارد. به این معنی که طلاق در اختیار مرد قرار دارد و قانون او را موظف کرده است در قبال اختیار طلاق به تعهدات مالی خود در قبال همسرش از جمله تامین حقوق او از قبیل مهریه، نفقه و غیره عمل کند؛ اما زوجه به صورت قانونی اختیار طلاق را در دست ندارد.

برای اینکه زن بتواند از شوهر خود طلاق بگیرد، باید یا وکالت در طلاق (حق طلاق) داشته باشد یا به صورت طلاق توافقی از همسر خود جدا شود. اگر شما نتوانید به صورت توافقی یا وکالتی طلاق بگیرید، باید درخواست از طرف خود را به دادگاه ارائه دهید. همچنین توصیه می‌کنیم از وکیل طلاق توافقی مشاوره بگیرید تا مراحل طلاق شما از شوهرتان راحت‌تر و سریع‌تر باشد.

اگر به دلایل مختلف باید برای درخواست طلاق از طرف زن اقدام کنید، دادگاه در صورتی به پرونده شما رسیدگی می‌کند که محکمه پسند باشد؛ به این معنی که شما باید دلایل قانع کننده‌ای را برای درخواست طلاق مطرح کنید. این دلایل در قانون با اصطلاح «عسر و حرج» شناخته می‌شود. عسر و حرج زن در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی آمده و معنی آن به شرح زیر است:

«به وجود آمدن شرایطی که در آن ادامه زندگی برای زن سخت و مشقت بار است.»

عسر و حرج را می‌توان به عنوان دلایل محکمه پسند بودن طلاق از طرف زن در نظر گرفت که شما به استناد آنها می‌توانید برای درخواست طلاق اقدام کنید. در ادامه به مهمترین دلایل محکمه پسند بودن طلاق از طرف زوجه اشاره می‌کنیم:

  •       اعتیاد داشتن شوهر (مواد مخدر، الکل و غیره)
  •       پرداخت نکردن نفقه حداقل به مدت 6 ماه
  •       بیماری سخت و لاعلاج شوهر
  •       داشتن بیماری‌های مقاربتی شوهر
  •       عقیم بودن مرد
  •       ترک زندگی توسط مرد
  •       دوری طولانی زن و شوهر از یکدیگر (به دلایل شغلی و غیره)
  •       محکومیت بالای پنج سال شوهر و رفتن به زندان
  •       سوء رفتارهای شوهر (کتک زدن، توهین و غیره)
  •       تهیه نکردن مسکن مناسب
  •       ازدواج مجدد بدون رضایت همسر اول
  •       نداشتن رابطه جنسی برای مدت غیر متعارف
  •       برقراری رابطه جنسی غیر متعارف
  •       مشکلات زناشویی مرتبط با مرد
  •       اثبات خیانت همسر در دادگاه
  •       رابطه نامشروع شوهر با زنان دیگر

تفاوت شروط 12 گانه عقدنامه و عسر و حرج

نکته‌ای که باید در درخواست طلاق از طرف زن متذکر شویم این است که شما و شوهرتان در زمان عقد، شروط 12 گانه را امضا می‌کنید. این شروط به صورت چاپی در سند ازدواج منتشر شده‌اند. 12 مورد از مواردی که در عسر و حرج وجود دارند، در شروط عقد نکاح قید شده‌اند. شما می‌توانید طلاق خود را با تحقق تنها یک شرط از شروط عقد نکاح از شوهر خود بگیرید. به این ترتیب، دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر می‌کند.

اگر درخواست شما با روش عسر و حرج صورت گیرد، ملاک تصمیم گیری نظر دادگاه خواهد بود؛ به این معنی که رئیس دادگاه خانواده بررسی می‌کند که آیا شما در حال حاضر در عسر و حرج هستید یا خیر. اگر عسر و حرج در زمان ارائه درخواست رفع شده باشد، به درخواست شما ترتیب اثر داده نخواهد شد. برای مثال، اگر شوهر شما قبلا به الکل اعتیاد داشته است و الان آن را ترک کرده، شما نمی‌توانید با روش عسر و حرج از او طلاق بگیرید.

مراحل درخواست طلاق از طرف زن

رسیدگی به درخواست طلاق از طرف زوجه در سه مرحله اصلی از جمله بدوی، تجدید نظر استان و دیوان عالی کشور انجام می‌شود. مرحله اول حکم دادگاه اول یا بدوی است که شما درخواست خود را تسلیم می‌کنید. سپس شما و شوهرتان می‌توانید در صورتی که حکم دادگاه اول به ضررتان باشد، به مدت 20 روز نسبت به آن اعتراض کنید. سپس پرونده به دادگاه تجدید نظر استان فرستاده می‌شود. شعبه دادگاه تجدید نظر بعد از بررسی مدارک رای خود را صادر می‌کند. اگر رای به ضرر زن و شوهر باشد، هر کدام می‌توانند فرجام خواهی کنند. سپس پرونده به دیوان عالی کشور ارسال می‌شود تا حکم نهایی صادر شود.

مراحل کلی درخواست طلاق از طرف زن به شرح زیر است:

  1. مراجعه به مشاوره خانواده برای ارائه راه حل
  2. مراجعه به وکیل باتجربه برای پیگیری پرونده
  3. تهیه مدارک لازم برای ارائه درخواست طلاق
  4. مراجعه به دفاتر قضایی و تسلیم درخواست
  5. رسیدگی به پرونده طلاق در دادگاه اول (بدوی)
  6. اعتراض به رای دادگاه توسط زن یا شوهر یا هر دو
  7. صدور رای توسط دادگاه اول و تجدید نظر
  8. ارسال پرونده به دیوان عالی کشور
  9. صدور نهایی رای مبنی بر طلاق یا رد آن

نکته: بعد از صدور رای مبنی بر طلاق، مرد به مدت سه ماه فرصت دارد برای طلاق دادن زن خود اقدام کند. اگر در این مدت اقدامی صورت نگیرد، دفتر خانه صیغه طلاق را اجرا خواهد کرد.

مدارک لازم برای درخواست طلاق از طرف زن

برای ارائه درخواست طلاق خود باید مدارک زیر را تهیه کنید:

  •       اصل مدارک شناسایی (شناسنامه کارت ملی خانم)
  •       ارائه نسخه اصلی یا رونوشت سند ازدواج از دفترخانه
  •       ارائه وکالت نامه وکیل برای نمایندگی زن در دادگاه
  •       هرگونه مدرک برای اثبات دلایل طلاق (مربوط به عسر و حرج)
  •       گواهی بارداری نبودن زن
  •       گواهی پزشکی قانونی مبنی بر باکرگی زن
  •       حکم طلاق صادره از دادگاه
  •       وکالت نامه محضری طلاق (ر صورت وجود وکالت در طلاق)

نکته: شما می‌توانید هرگونه مدرک از جمله فایل صوتی، فیلم، عکس، استشهادیه و سند نوشتاری را دال بر عسر و حرج تهیه کنید و به دادگاه تسلیم کنید. مدارک موثق شانس شما را برای موفقیت در پرونده افزایش می‌دهد.

درخواست طلاق از طرف زن چقدر طول می‌کشد؟

مدت زمان پردازش درخواست مشخص نیست! همه چیز به نوع شرایط، نوع مدارک و سایر موارد بستگی دارد. مدت زمان بررسی پرونده شما می‌تواند بین 6 ماه تا یک سال و بیشتر طول بکشد. انتخاب یک وکیل مجرب می‌تواند روند رسیدگی به درخواست شما را سرعت ببخشد.

درخواست طلاق از طرف زن و اجرت المثل

مسئولیت‌هایی که در زندگی زناشویی به درخواست مرد توسط زن انجام می‌شود، اما شرعا و قانونا به عهده زوجه نیست، اجرت‌ المثل گفته می‌شود. اجرت‌ المثل به عنوان دستمزد از طرف مرد به زن پرداخت می‌شود. اگر درخواست طلا از سوی زن باشد، اجرت المثل به او تعلق نمی‌گیرد.

مهریه زمان طلاق از طرف خانم

درخواست طلاق چه از طرف مرد باشد و چه زن، زوجه می‌تواند مهریه خود را طلب کند. اگر درخواست طلاق شما در دوران عقد باشد و شما هنوز باکره هستید، با ارائه مدارک موثق می‌توانید نصف مهریه را طلب کنید.‌ مدارک موثق می‌توانند همه موارد مربوط به 12 شروط یا عسر و حرج باشند. اگر زن دلیل محکمه پسند ندارد، این امکان را دارید همه مهریه خود را در صورت توافق شوهر ببخشید و از او طلاق بگیرد. همچنین توصیه می‌کنیم از وکیل مهریه مشاوره بگیرید تا بهترین انتخاب را داشته باشید.

حضانت فرزند در صورت درخواست طلاق

در زمان ارائه درخواست خود می‌توانید موضوع حضانت فرزند را مطرح کنید. حضانت طبق قانون برای فرزندان تا پایان هفت سالگی با مادر و بعد از آن با پدر است. حضانت بعد از سن 9 سال برای دختران و 15 سال برای پسران، با انتخاب خود فرزند است. توجه به این نکته مهم است که در اعطای حضانت، این قاضی است که تصمیم نهایی را می‌گیرد. او می‌تواند حضانت فرزند را براساس تشخیص خود و صلاحیت طفل به مادر یا پدر اعطا کند.

دریافت مشاوره طلاق با وکلای دادگستری صدای وکیل

درخواست طلاق از طرف زن یکی از پرونده‌های پیچیده قضایی است که هم از مالی، هم ذهنی و هم زمانی منجر به خستگی طرفین می‌شود؛ اما دریافت مشاوره و گرفتن خدمات باکیفیت از وکلای باتجربه می‌تواند این روند را ساده‌تر کند. متخصصان ما در صدای وکیل آماده پاسخگویی و ارائه خدمات حقوقی به شما هستند. با ما از طریق شماره 02166567311 تماس بگیرید.

 

امتیاز شما به این مقاله؟!

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید