مرکز پاسخگویی به سوالات حقوقی

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

طلاق توافقی به روشی از جدایی قانونی میان زوجین اطلاق می‌شود که در آن دو طرف یعنی زن و شوهر در مورد تمام مسائل طلاق از جمله مهریه، اجرت المثل، نفقه، حضانت فرزندان و دیگر حقوق و مسئولیت‌ها باهم به توافق می‌رسند. این نوع طلاق به دلیل فرآیند ساده‌تر و زمان کوتاه‌تر نسبت به سایر […]

[ما در این مقاله...]
مسیر راهنما
صدای وکیل / طلاق / مراحل دقیق طلاق توافقی
امتیاز شما به این مقاله؟!

طلاق توافقی به روشی از جدایی قانونی میان زوجین اطلاق می‌شود که در آن دو طرف یعنی زن و شوهر در مورد تمام مسائل طلاق از جمله مهریه، اجرت المثل، نفقه، حضانت فرزندان و دیگر حقوق و مسئولیت‌ها باهم به توافق می‌رسند. این نوع طلاق به دلیل فرآیند ساده‌تر و زمان کوتاه‌تر نسبت به سایر انواع طلاق‌ها، در میان خانواده‌های امروزی یکی از پرطرفدارترین گزینه های طلاق است. این روش به زوجین این امکان را می‌دهد که با توافق‌نامه‌ای روشن و بدون نیاز به بررسی‌های پیچیده و طولانی‌مدت در دادگاه، به رابطه خود پایان دهند. در این مسیر، مشاوره با وکیل خانواده می‌تواند کمک بزرگی به طرفین باشد تا اطمینان حاصل کنند که تمامی نکات قانونی رعایت شده و حقوق هر دو طرف محفوظ شده است. 

تعریف طلاق توافقی

در قوانین ایران، طلاق تنها حق مرد است اما در شرایط طلاق توافقی، زن نیز می‌تواند از دادگاه درخواست طلاق کند. 

انواع طلاق 

طلاق‌ها به سه نوع تقسیم می‌شوند: 

طلاق به خواسته مرد، طلاق به خواسته زن و طلاق با توافق مشترک. 

در طلاق توافقی، زوجین ابتدا در مورد مسائلی مانند مهریه، نفقه، اجرت‌المثل، تقسیم اموال و حضانت فرزندان، با یکدیگر به توافق می‌رسند و پس از آن به دادگاه مراجعه می‌کنند. اگر توافقات آنها با قوانین کشور مغایرت نداشته و البته با رضایت و اراده طرفین باشد، دادگاه حکم طلاق توافقی یا همان گواهی عدم امکان سازش را صادر می‌کند. این نوع طلاق به دلیل سرعت در رسیدگی و کاهش درگیری‌های بین زوجین، محبوبیت زیادی دارد. همچنین، در طلاق توافقی، زن الزامی به بخشیدن مهریه ندارد و می‌تواند تمامی حقوق قانونی او نگه دارد. 

بررسی مراحل طلاق توافقی 

هرچند در طلاق توافقی زوجین سریع است و آنها به‌طور مشترک تصمیم به جدایی می‌گیرند و به توافق می‌رسند، لکن صدور حکم طلاق فرآیندی زمان‌بر است که نیازمند طی مراحل قانونی خاص خودش است. 

  1. ثبت‌نام و نوبت‌دهی 

اولین مرحله شامل ثبت‌نام زوجین در سامانه نوبت‌دهی طلاق به نام سامانه تصمیم است تا نوبت مشاوره خانوادگی گرفته شود. 

  1. مشاوره خانوادگی 

پس از آن، زوجین باید در مراکز مشاوره طلاق حضور پیدا کرده و گواهی عدم انصراف از طلاق را دریافت کنند، تا تصمیم آن‌ها از نظر دادگاه قطعی شناخته شود. 

  1. دادخواست طلاق توافقی 

در مرحله بعد، زوجین یا وکلای آن‌ها باید درخواست طلاق توافقی خود را به دفاتر خدمات قضائی ارائه دهند. سپس وقت دادرسی توسط دادگاه تعیین شده و این زمان از طریق ابلاغیه یا پیامک به طرفین اطلاع داده می‌شود. 

  1. تعیین وقت دادرسی 

در دادگاه، پس از دریافت ابلاغیه، زوجین یا وکلای آن‌ها باید در تاریخ مشخص شده به همراه مدارک لازم حضور یابند. در این مرحله، مشاور دادگاه برای ایجاد مصالحه و جلوگیری از طلاق تلاش می‌کند. در صورت عدم موفقیت، مشاور توافق‌نامه جدایی را تنظیم کرده و آن را برای صدور گواهی عدم سازش به دادگاه ارائه می‌دهد. 

  1.  آزمایش بارداری یا سلامت بکارت 

همچنین برای صدور گواهی عدم سازش، زن باید گواهی عدم بارداری یا گواهی سلامت بکارت خود را ارائه دهد. در صورت یائسگی یا توافق طرفین در مورد عدم بارداری زن، این مرحله می‌تواند ساده‌تر انجام شود. 

پس از طی این مراحل، گواهی عدم سازش صادر شده و زوجین می‌توانند ظرف ۳ ماه به دفاتر طلاق مراجعه کرده و صیغه طلاق را جاری کنند.

مراحل طلاق توافقی بدون وکیل 1403

طلاق توافقی یکی از روش‌های ساده‌تر برای جدایی است، اما اگر بدون وکیل انجام شود، ممکن است چالش‌هایی داشته باشد. در این مقاله، مراحل طلاق توافقی بدون وکیل را به طور خلاصه شرح می دهیم:

1. توافق بر سر مسائل حقوقی

در ابتدا، زوجین باید بر سر مواردی مثل مهریه، حضانت فرزند، و نفقه به توافق برسند.

2. ثبت دادخواست طلاق توافقی

در سامانه ثنا ثبت‌نام کرده و سپس دادخواست طلاق توافقی را از طریق سامانه نوبت‌دهی قضایی ثبت کنید.

3. مشاوره اجباری در دادگاه

شرکت در جلسات مشاوره اجباری است. در صورت عدم امکان سازش، گواهی عدم امکان سازش صادر می‌شود.

 مراحل طلاق توافقی بدون وکیل ممکن است طولانی اما کم هزینه تر باشد.

طلاق توافقی چه شرایطی دارد؟ 

در طلاق توافقی، شرایط براساس تفاهم و توافق دو طرف تعیین می‌شود و موضوعاتی همچون مهریه، جهیزیه، نفقه و حضانت فرزندان را در بر می‌گیرد. در اینجا به مهم‌ترین شرایط طلاق توافقی اشاره می‌کنیم:

  1. توافق دو طرف

نخستین و ضروری‌ترین شرط برای طلاق توافقی، رضایت واقعی هر دو طرف به جدایی است. بدون این موافقت مشترک، امکان انجام طلاق توافقی وجود ندارد. 

  1. توافق در مسائل خانوادگی

بعد از تصمیم به جدایی، طرفین باید درباره موضوعاتی چون مهریه، جهیزیه، نفقه و حضانت فرزندان به توافق برسند. 

  1. صدور حکم دادگاه

هر توافقی که میان زوجین صورت می‌گیرد باید از سوی دادگاه مورد تایید قرار گیرد. این به این معناست که توافقات باید با قوانین کشور سازگار باشد و دادگاه باید رضایت و اراده واقعی هر دو طرف را احراز نماید. 

  1. اجرا و عمل به توافقات

پس از صدور حکم دادگاه خانواده یا گواهی عدم امکان سازش، طرفین موظف به اجرای تعهدات خود هستند مانند پرداخت مهریه، استرداد جهیزیه، نفقه و… است. همچنین شامل رعایت توافقات مرتبط با حضانت فرزندان نیز می‌شود.

تعیین مهریه در طلاق توافقی 

در طلاق توافقی، مهریه یکی از مسائلی است که باید توسط زوجین مشخص شود. از نظر قانون، هر توافقی که در این زمینه انجام گیرد، معتبر خواهد بود. نحوه تعیین و پرداخت مهریه می‌تواند به شیوه‌های مختلفی انجام شود، از جمله: 

  •   بخشش کامل مهریه 
  •   دریافت تمام مهریه 
  •   بخشی از مهریه پرداخت و بخشی بخشیده شود 
  •   انتقال مهریه به شکل‌های غیر نقدی مانند دارایی‌هایی از جمله خانه یا خودرو 

در طلاق توافقی، هیچ الزام قانونی برای نحوه پرداخت یا بخشش مهریه وجود ندارد و هر توافقی که بین طرفین انجام شود، معتبر است. البته، در این زمینه نکات مهمی وجود دارد که باید به دقت بررسی شود. در این مسیر، مشورت با وکیل مهریه می‌تواند کمک زیادی به زوجین کند تا اطمینان حاصل کنند که تمامی حقوق قانونی آن‌ها به درستی رعایت می‌شود و هیچ مشکلی در آینده برایشان ایجاد نمی‌شود.

 وکلای ما در صدای وکیل به خوبی می‌توانند در این زمینه شما کمک کنند تا با آسودگی خاطر طلاق را ثبت کنید. تلفن صدای وکیل ۰۲۱۶۶۵۶۷۳۱۱ می‌باشد. 

نکات مهم در بخشیدن مهریه

  • رسمی بودن بخشش مهریه

برای اینکه بخشش مهریه از نظر قانونی معتبر باشد، باید این اقدام به صورت رسمی و طبق مقررات انجام شود. به این منظور، شاید لازم باشد به دفاتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کرده و سند بخشش مهریه تنظیم گردد. 

  • حضور شاهدان: 

برای افزایش اعتبار قانونی بخشش مهریه، بهتر است شاهدانی در این فرایند حضور داشته باشند تا این اقدام به‌طور رسمی و قانونی ثبت شود. 

  • مشخصات دقیق در سند: 

در سند بخشش مهریه باید تمامی جزئیات مانند مبلغ مهریه و شرایط بخشش آن به‌طور کامل قید شود. استفاده از واژه‌هایی مانند “بذل”، “هبه” یا “بخشیدن” می‌تواند احتمال بازگشت از بخشش را به وجود آورد، اما اگر از عباراتی مانند “ابرا” یا “بری از ذمه” استفاده شود، دیگر امکان رجوع از آن وجود نخواهد داشت. بنابراین، پیش از اقدام به بخشش مهریه، مشورت حقوقی با دقت لازم توصیه می‌شود. 

مراحل طلاق توافقی چه مدت طول می‌کشد؟ 

مدت زمان انجام طلاق توافقی بسته به شرایط می‌تواند متفاوت باشد. عواملی مانند حجم پرونده‌های محلی، شلوغی یا خلوتی دادگاه‌های خانواده، پیچیدگی‌های مالی و حقوقی پرونده، همکاری زوجین و استفاده از وکیل خانواده، بر مدت رسیدگی تأثیر می‌گذارند.

معمولا در حالت عادی بین یک تا ۳ ماه طول می‌کشد تا یک گواهی عدم امکان سازش صادر شود اما این زمان می‌تواند با توجه به شرایط تغییر کند. در صورتی که طرفین از وکیل برای طلاق توافقی خود استفاده می‌کنند، این مدت سریع‌تر سپری می‌شود. 

در مراحل طلاق توافقی چه مدارکی نیاز است؟ 

برای دادخواست طلاق توافقی، وجود چند مدرک، ضروری است که شامل موارد زیر می‌شود: 

  •   کارت ملی هر دو طرف (آقا و خانم)  
  •   شناسنامه هر دو طرف (آقا و خانم)  
  •   اصل سند ازدواج  
  •   گواهی عدم بارداری یا گواهی بکارت  

در صورتی که کارت ملی قدیمی و در حال تعویض باشد، همراه داشتن رسید کارت ملی هوشمند ضروری است. هیچ تفاوتی بین شناسنامه‌های قدیمی و جدید از نظر طلاق توافقی وجود ندارد. همچنین، اگر سند ازدواج مفقود شده باشد، لازم است از دفترخانه‌ای که عقد در آن ثبت شده، رونوشت سند ازدواج درخواست شود. در صورتی که هر یک از طرفین با وکالت اقدام به طلاق کنند، باید اصل وکالتنامه نیز ارائه شود. 

سخن پایانی 

در نهایت، طلاق توافقی می‌تواند یک روش مناسب و کم‌دردسر برای پایان دادن به زندگی مشترک باشد، به شرطی که زوجین به توافقاتی روشن در مورد مسائل مختلف مانند مهریه، نفقه و حضانت فرزندان دست یافته باشند. طلاق توافقی معمولاً سریع‌تر از سایر انواع طلاق‌ها انجام می‌شود و به کاهش مشکلات حقوقی و مالی در آینده کمک می‌کند. 

اگر شما هم در حال تصمیم‌گیری برای طلاق توافقی هستید، مشورت با وکیل طلاق می‌تواند روند کار را آسان‌تر و قانونی‌تر کند، تا حقوق شما به درستی رعایت شود.

جهت دسترسی به بهترین وکیل طلاق و مهریه کلیک کنید.

امتیاز شما به این مقاله؟!

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید