نکات حقوقی در ازدواج موقت
یکی از موضوعاتی که همیشه در سطح جامعه در رابطه با آن حواشی وجود دارد، ازدواج موقت یا متعه یا به اصطلاح عوام صیغه است.
صدای وکیل مشاوره حقوقی + تلفن : (6 خط ویژه) 02166567311
برخی از افراد آن را برای جامعه مفید میدانند و برخی دیگر مضر. اما صرفنظر از این نظرات بههرحال این تاسیس حقوقی در قوانین ما پذیرفته شده است و همه ما بهتر است کم و بیش نسبت به آن اطلاعاتی داشته باشیم. پس با ما همراه باشید تا شرایط حقوقی نکاح موقت (صیغه) را برای شما تشریح کنیم.
تعریف ازدواج موقت
ماده ۱۰۷۵ قانون مدنی مقرر میدارد:
«نکاح وقتی منقطع است که برای مدت معینی واقع شده باشد.»
بنابراین تفاوت ازدواج دائم با ازدواج موقت در این است که در ازدواج دائم برای ازدواج زمانی تعیین نمیشود؛ ولی صیغه باید برای مدت معلوم منعقد شود. البته باید یادآوری کنیم که این مدت موقت از چند دقیقه تا چند سال میتواند باشد و دراینباره محدودیتی وجود ندارد. اما بههرحال این مدت باید کاملا روشن و معین باشد و ابهامی در آن وجود نداشته باشد.
وضعیت ارث و مهر در ازدواج موقت
در ازدواج موقت ارث راهی ندارد. بنابراین با فوت هر یک از طرفین، طرف مقابل از او ارثی نمیبرد. البته اگر صیغه منجر به تولد فرزند شود آن فرزند از پدر و مادر خود ارث میبرد.
در خصوص مهریه باید گفت که احکام مهریه در عقد دائم و موقت کاملا مشابه با هم میباشد. تنها تفاوت در این است که در نکاح موقت حتما باید مهریه ضمن عقد مشخص باشد و عدم تعیین مهر موجب بطلان عقد میشود. نکته دیگر اینکه پرداخت مهریه در صیغه حتی در صورت عدم نزدیکی نیز بر مرد واجب است. یعنی درصورتیکه طرفین مدت نکاح موقت را یک سال تعیین کنند و در این مدت بین آنها نزدیکی صورت نگیرد مرد باید کل مهریه را به زن بپردازد. اما درصورتیکه مرد با زن خود در ازدواج موقت نزدیکی نداشته باشد و مدت نیز به پایان نرسیده باشد و مرد مدت باقیمانده را بذل نماید میبایست نصف مهریه را پرداخت نماید.
نفقه و تمکین در نکاح موقت
در نکاح موقت برخلاف ازدواج دائم نفقهای بر عهده شوهر نیست و از این باب نمیتوان شوهر را ملزم به پرداخت نفقه نمود؛ مگر اینکه طبق توافق طرفین یا شرط ضمن عقد نفقه بر عهده مرد قرار گیرد.
در مقابل در صیغه زن موظف به تمکین به شکلی که در ازدواج دائم مطرح است نمیباشد. یعنی زن در ازدواج موقت برای خروج از خانه نیاز به اذن شوهر ندارد، حق تحصیل و انتخاب شغل را خواهد داشت و برای داشتن این حقوق نیازی به طرح شرط ضمن عقد ندارد.
پایان ازدواج موقت
در نکاح موقت چیزی به نام طلاق وجود ندارد. بنابراین لازم نیست طرفین برای جدا شدن از یکدیگر به دادگاه مراجعه کنند. نکاح موقت صرفا بعد از تمام شدن مدت یا بخشش مدت از طرف مرد به پایان میرسد و زن حقی برای پایان دادن به مدت ندارد؛ مگر اینکه زن وکالت در بذل مدت را از مرد دریافت نماید. در غیر اینصورت هیچ راهی برای زن وجود ندارد تا از همسر خود جدا شود. بنابراین بانوان باید با آگاهی از این مورد نسبت به ازدواج موقت اقدام نمایند.
ثبت صیغه
بعد از بحثهای فراوانی که در مجلس برای نکاح موقت و ثبت یا عدم ثبت آن مطرح شد، ماده ۲۱ قانون حمایت خانواده مقرر میدارد:
- نکاح موقت نیز تابع موازین شرعی و مقررات قانون مدنی است و ثبت آن در موارد زیر الزامی است :
باردارشدن زوجه - توافق طرفین
- شرط ضمن عقد
بنابراین ثبت نکاح موقت (صیغه) برای زن و مرد الزامی نیست و فقط درصورتیکه یکی از شرایط بالا به وجود بیاید، ثبت ازدواج موقت الزامی و اجباری میگردد.
صدای وکیل مشاوره حقوقی – تلفن : (6 خط ویژه) 02166567311