مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون هر زمان با داشتن و یا نداشتن دلیل موجه با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق نماید. به دنبال آن قانون حمایت خانواده مراحل طلاق از طرف مرد را پیش بینی نموده است.برای مشاوره حتما با یک وکیل طلاق مشورت کنید.
طلاق از طرف مرد
مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون هر زمان با داشتن و یا نداشتن دلیل موجه با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق نماید. به دنبال آن قانون حمایت خانواده مراحل طلاق را از طرف مردان پیش بینی نموده است.
شرایط جاری شدن صیغه طلاق
١. مهریه:
در طلاق از طرف مرد درصورتی که مهریه عندالمطالبه باشد، در هر زمانی که زن بخواهد باید به او پرداختشود و درصورتیکه مهریه عندالاستطاعه باشد، زن باید توانایی مالی مرد را ثابت کند و یا اموال مرد را بعد از معرفی توقیف کند.
اگر شوهر توانایی مالی برای پرداخت حقوق مالی از جمله: مهریه، نفقه و… را نداشته باشد میتواند به دادگاه دادخواست اعسار بدهد و اعلامکند که توانایی پرداخت را بهصورت یکجا ندارد. درصورت صدور حکم اعسار، این حقوق را به صورت اقساطی به زن پرداخت میکند.
۲.پرداخت نفقه:
نفقه عبارت است از تامین همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن مانند: مسکن ، لباس، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی و بهداشتی و هر چیزی که عادتاً لازمه زندگی است.
میزان نفقه را دادگاه بر اساس شئونات اجتماعی و خانوادگی زن تعیین میکند و مرد موظف میشود آن را پرداخت کند.
اگر طلاقی که صورت میگیرد اصطلاحاً رجعی باشد، به این معنا که شوهر میتواند در ایام عده و بدون ازدواج مجدد به زن خودش رجوع کند و در این مدت باید در خانه مشترک زندگی کنند، نفقه زمان عده که ۳ماه است به عهده شوهر است و اگر زن باردار باشد عده او تا پایان بارداری است و شوهر وظیفه دارد نفقه او را تا زمان وضع حمل بدهد.
۳.پرداخت اجرتالمثل:
برای پرداخت اجرتالمثل به زن در صورت درخواست طلاق از سوی مرد، باید سه موضوع برای دادگاه مشخص شود.
اولاً: ثابت شود زن به دستور شوهر کارهایی را که شرعاً به عهدهی او نبوده، انجام داده است.
دوماً: زن در انجام کارهای خانه قصد مجانی و رایگان کارکردن را نداشته است.
سوم اینکه کارهای انجام شده عرفاً دارای اجرتالمثل باشد. دادگاه تلاش میکند برای اجرتالمثل انجام کارهای خانه میان زوجین مصالحه انجام دهد.
اگر سازش حاصل نشود خودِ دادگاه، معمولاً با جلبنظر کارشناس رسمی دادگستری، اجرتالمثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم میدهد.
۴.پرداخت نحله (بخشش):
تعلق نحله به زن مخصوص مواردی است که اگر طلاق از طرف مرد باشد و علت طلاق، سوءرفتار یا تخلف زن از انجام وظایف زناشویی نباشد.
دراین صورت نیز درصورتیکه بعضی از شرایطی که برای پرداخت اجرتالمثل باید وجود داشته باشد، نباشد، با توجه به سالهای زندگی مشترک و نوع کارهایی که زن در خانه شوهر انجام داده و وسع مالی شوهر، دادگاه مبلغی را از باب بخشش(نحله) برای زوجه تعیین میکند.
وکیل طلاق در وب سایت صدای وکیل
٠٢١۶۶۵۶٧٣١١(۶ خط ویژه)
۵. انتقال تا نصف دارایی شوهر:
یکی از شرایط ضمن عقدی که در قباله نکاح وجود دارد و زوجین آن را امضا میکنند، شرط انتقال تا نصف دارایی شوهر است. (این میزان نباید از نیمی از اموال بیشتر شود اما ممکن است بنابر نظر دادگاه، کمتر از نصف اموال باشد یعنی یک چهارم،یکپنجم و…)
انتقال از عین دارایی یا ریالی ارزش تا نصف دارایی، منوطبر ایناست که طلاق بنا به درخواست مرد باشد و تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوءاخلاق و رفتار او نباشد. در اینصورت زوج مکلف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با زوجه بهدستآورده یا معادل آن را، به صورت بلاعوض به زن منتقلکند.
۶.حضانت فرزندان:
بعد از طلاق یا در دیگر مواردی که ابوین جدا از یکدیگر زندگی میکنند، برای حضانت و نگهداری اطفال تا سن ۷ سالگی، مادر اولویت دارد و پس از آن حضانت با پدر است. البته اگر مادر در مدتی که حضانت با اوست، مجنون شود یا با دیگری ازدواج نماید،حق حضانت با پدر کودک خواهد بود.
دختر در سن ۹ سالگی (قمری) و پسر در سن پانزده سالگی(قمری) بالغ شده و از حضانت خارج میشود. پرداخت نفقه طفل در مدت حضانت با پدر است.
در تمامی موارد طلاق، قاضی دادگاه خانواده وظیفه دارد نسبت به مهریه، اجرتالمثل، نفقه و حضانت فرزندان، ملاقات و نفقه آنها تعیین تکلیف کند. در واقع، ثبت طلاق موکول به پرداخت حقوق مالی زن است. طلاق درصورت رضایت زن یا صدور حکم اعسار مرد یا قسطبندی حقوق پرداختی نیز، ثبت میشود.
در طلاق از طرف مرد اگر زن بدون دریافت حقوق ذکر شده، به ثبت طلاق رضایت دهد میتواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری اقدام کند. پس از مشخصشدن امور مربوط به حقوق مالی زن، صیغه طلاق جاری میشود و در شناسنامه ثبت میشود.
مدارک مورد نیاز برای طلاق از طرف مرد شامل: اصل سند ازدواج، اصل شناسنامه مرد وکپی کارت ملی او میشود و اگر به هردلیلی اصل سند ازدواج موجود نباشد، باید رونوشت آن را از دفترخانه محل انعقاد عقد نکاح دریافت و به دفترخانهای که میخواهد صیغه طلاق را جاری کند، ارائهگردد.
همچنین برای ثبت طلاق ارائه گواهی پزشک ذیصلاح در مورد وجود جنین یا عدم آن الزامی است؛ مگرآنکه زوجین بر وجود جنین اتفاقنظر داشتهباشند.
مرد طلاق بخواهد و زن نخواهد تکلیف چیست؟
در قوانین جاری کشور طلاق در اختیار شوهر است او می تواند با مراجعه به دادگاه خانواده و با دادن دادخواست طلاق همسرش را طلاق بدهد. در این خصوص رضایت زن شرط نیست یعنی اگر زن طلاق نخواهد ولی مرد اصرار به آن داشته باشد در نهایت دادگاه ناگزیر به صدور حکم طلاق می باشد.
در کشور ما و مقررات فقهی، طلاق را در اختیار مرد قرار داده است و شوهر می تواند با شرایط طلاق زوجه که در قانون آمده است، یعنی پرداخت حقوق مالی زوجه طی مراحل قانونی علی رغم مخالفت زوجه او را طلاق بدهد اما بر عکس آن، زوجه برای گرفتن طلاق بدون رضایت شوهر راهی سخت و دشوار در پیش دارد.
مرد برای دادن درخواست طلاق ممکن است دلیل موجهی داشته باشد:
از جمله دلایل: عدم تمکین زن، سوء رفتار زن، محکومیت خانم به حبس، ترک زندگی خانوادگی و عقیم بودن خانم و… همچنین ممکن است دلیل موجهی برای این درخواست نداشته باشد.
به هرحال مرد چه دلیل موجهی برای طلاق داشته باشد و چه دلیل موجهی نداشته باشد، دادگاه تقاضای وی را اجابت خواهد نمود.
در صورتی که زوج بدون هیچ دلیل موجهی تصمیم به طلاق بگیرد چه حقوقی برای زوجه متصور خواهد بود؟
مهریه، نفقه و اجرت المثل ایام زناشویی باید پرداخت شود.
مبلغی به عنوان نحله طبق دستور دادگاه باید پرداخت شود.
نصف اموالی که زوج بعد از ازدواج به دست آورده به زوجه پرداخت شود.
شماره وکیل طلاق در وب سایت صدای وکیل
٠٢١۶۶۵۶٧٣١١(۶ خط ویژه)