مرکز پاسخگویی به سوالات حقوقی

تلفن ثابت

02166567311 (6 خط ویژه)

وکالت در طلاق و شرایط آن

وکالت در طلاق و شرایط آن

برای آن که مفهوم وکالت در طلاق را به‌درستی توضیح بدهیم، در ابتدا باید به توضیح مفهوم کلمه وکالت بپردازیم.

معنای وکالت در زبان قانون، طبق ماده ۶۵۶ قانون مدنی قانون مدنی بدین صورت تعریف شده است: «ماده ۶۵۶ قانون مدنی: وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود می نماید.»برای مشاوره حتما با یک  وکیل طلاق مشورت کنید.

وکیل طلاق در وب سایت صدای وکیل
٠٢١۶۶۵۶٧٣١١(۶ خط ویژه)

معنای وکالت در زبان قانون، طبق ماده ۶۵۶ قانون مدنی قانون مدنی بدین صورت تعریف شده است: «ماده ۶۵۶ قانون مدنی: وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود می نماید.»

اساساً دو نوع وکالت وجود دارد که در زیر به شرح آن می پردازیم:

انواع وکالت

صحبت از وکالت مطلق به این معنا است که شخصی را برای کلیه ی امور خود وکیل کنند و این وکالت ها شامل: وکالت شامل امور اداری و مالی موکل می ‌شود، مثل فروش یا خرید یا پرداخت هزینه خانواده. بنابراین، در این مدل از اعمال، شخصی که وکیل شده از جانب فرد نیاز به اجازه موکل ندارد.

وکالت مقید نیز به این معنا می باشد که قرار وکالت مشخص و معین است و وکیل باید فقط در مورد همان موضوع معین، عمل کند، مثل خرید خانه یا فروش ماشین.

شرایط حق وکالت طلاق

۱) گرفتن حق وکالت زن در جدا شدن از مرد به دو صورت امکان پذیر است. یا به روش شرط ضمن عقد نکاح که در سند رسمی ازدواج شرح داده می شود و یا به روش ارجاع به دفتر خانه اسناد رسمی و گرفتن وکالت طلاق از زوج. اگر زوج خارج از کشور باشد بخشیدن وکالت از طریق تنظیم وکالت نامه طلاق در سفارت یا کنسولگری ایران نیز این امر ممکن می باشد.

۲) اگر وکالت در طلاق به صورت درج شده در ضمن عقد نکاح (سند ازدواج) باشد، چون به اصطلاح حقوقی عقد ازدواج دائم، قراردادی لازم است وکالت مذکور قابل عزل نیست به عبارت دیگر مرد (موکل) نمی تواند زن (وکیل) را عزل نماید.

۳) اگر گرفتن حق وکالت طلاق بعد از جاری شدن عقد، و در دفترخانه به زوجه یا فرد دیگری داده شود از سوی مرد قابل باز خواست و می تواند آن را لغو کند. مگر این شرط که مدت داشته باشد و تا زمان تعیین شده مرد حق عزل را از خود ساقط کرده باشد و یا این که در ضمن عقد لازمی وکالت اخذ شده باشد. مرسوم است که در خود وکالت طلاق، قابلیت عزل و یا عدم عزل و یا مدت آن را درج می کنند.

۴) داشتن وکالت طلاق یا همان تعبیر عامیانه وکالت حق طلاق از سوی مرد به زن به این منظور نیست که مرد دیگر نمی تواند همسرش را طلاق بدهد. مطلقا واگذاری حق طلاق از سوی مرد به زن و یا هر شخص دیگری از لحاظ حقوقی غلط است چون حق طلاق قابل واگذاری نیست. همسر می تواند به شخص دیگری از جمله زوجه وکالت برای طلاق اعطا کند نه اعطای حق طلاق.

۵) مرد می تواند وکالت برای طلاق را به کسی غیر از همسرش نیز واگذار نماید فرض کنید مردی خارج از کشور زندگی می کند، و به برادرش یا شخصی در خانواده اش در ایران از طریق وکالتی که در سفارت یا کنسولگری ایران در کشور محل اقامت تنظیم کرده، وکالت برای طلاق همسرش را می دهد.

حق وکالت در طلاق

۶) هیچکس به خصوص زنی که از مرد وکالت حق طلاق دارد نمی تواند بدون وکیل دادگستری وکالت را اعمال نماید به عبارت دیگر کسی می تواند در دادگاه وکالت کند که وکیل دادگستری باشد. در وکالت طلاقی که مثلا زن از شوهر دارد، برای طلاق باید از طریق انتخاب وکیل دادگستری برای همسر اقدام نماید.

در این راستا زن به استناد وکالت نامه طلاق به وکیل دادگستری مراجعه می کند و بر میزان حدود اختیارات وکالتنامه، برای شوهر وکیل انتخاب می کند و وکیل منتخب، وکیل بدون واسطه شوهر می‌شود.

۷) تکمیل بودن متن وکالتنامه طلاق بسیار اهمیت دارد و متاسفانه بسیاری از وکالتنامه‌هایی که دفاتر اسناد رسمی استفاده می شود متناقص هستند. اما از همه بدتر شرط وکالت طلاقی است که زوج به زوجه در سند ازدواج می دهد خصوص آن ها دارای مشکل هستند.

توصیه می شود در این خصوص با وکیل طلاق با تماس با دفتر حقوقی صدای وکیل مشورت نمایید.

۸) مدت زمان طلاق با حق طلاق زوجه و وکالت طلاق زوجه ، همان مدت زمان طلاق توافقی است یعنی کمتر از یک هفته. مگر این که در حدود اختیارات وکالت در اسقاط حق تجدیدنظرخواهی و فرجام‌خواهی نباشد که در این صورت ۴۴ روز بعد از ابلاغ رای امکان ثبت طلاق وجود دارد.
۹) امکان واگذاری وکالت برای مدت اقداماتی که برای طلاق از سوی زوجه (زن) به دیگری و حتی شوهر وجود دارد.اولین موضوع مهم در این مبحث واضح و روشن بودن وکالت در بذل از سوی زوجه است. ثانیا می‌بایست وکالت در خصوص مشخص کردن تکلیف جهیزیه، اجرت‌المثل، نفقه، حضانت و حق ملاقات فرزندان نیز در وکالت نامه مشخص شده باشد. دوما بهتر است که گواهی مربوط به زمان بارداری یا عدم آن هم از زوجه گرفته شود.

مدارک مورد نیاز برای شروع طلاق با وکالت عبارت است از :

۱) سند ازدواج یا رونوشت شناسنامه زوجه
۲) کپی کارت ملی زوجه ترجیحا کپی شناسنامه زوج
۳) اصل وکالت نامه محضری طلاق

شماره وکیل طلاق در وب سایت صدای وکیل
٠٢١۶۶۵۶٧٣١١(۶ خط ویژه)

 

3/5 - (1 امتیاز)