مرکز پاسخگویی به سوالات حقوقی

تلفن ثابت

02166567311 (6 خط ویژه)

وکیل خانواده

وکیل خانواده


دعاوی خانوادگی به تمامی اختلافات مربوط به خانواده گفته می شود که برای رفع مشکلات و حفظ بنیان خانواده با استفاده از قوانین و مقررات مشخص شده از وکیل خانواده استفاده می شود.
وکیل خانواده به وکلایی گفته می شود که به گونه کاملا تخصصی و حرفه ای به طور معمول در دعاوی خانوادگی همچون مهریه ، نفقه ، حضانت و طلاق وکالت می کند. این که یک وکیل خانواده برای تحقق عدالت و دفاع از حقوق موکل خود نهایت تلاش خود را به کار ببرد و با صداقت کامل و رعایت تمامی اصول اخلاقی اقدامات لازم را جهت پیروزی و موفقیت در پرونده مورد نظر انجام دهد از مهم ترین وظایف وکیل خانواده به شمار می رود.

دعاوی خانواده

یک از مهم ترین و برجسته ترین شاخه های دعاوی حقوقی که در دادگاه ها مطرح می شود، دعاوی خانوادگی یا همان دعوای خانواده است به همین منظور بعضی از وکلا که به صورت کاملا اختصاصی به این نوع از دعاوی ذکر شده اشتغال می یابند را به عنوان وکیل خانواده و یا متخصص در دعاوی خانواده نامگذاری می کنند، تا به صورت کاملا تخصصی و حرفه ای در این زمینه مشغول شده و به دعاوی خانوادگی بپردازند. در این مقاله قصد داریم تا به معرفی و بررسی مطالب مربوط به وکیل خانوده ، وظایف و مسئولیت های وی نسبت به موکل خود بپردازیم.

وکیل خانواده کیست؟

وکیل خانواده کیست و به چه وکیلی گفته می شود؟

در ابتدای این مطلب از صدای وکیل بهتر است این نکته را بخاطر داشته باشید که وکیل خانواده و وکیل خانوادگی ممکن است با هم متفاوت باشند ؛ اما به طور معمول در کشور ما به یک معنا طلقی شده و به کار گرفته می شوند. برای توضیحات بیشتر در رابطه با این که معنای وکیل خانواده و وکیل خانوادگی چیست می توان بیان کرد که:

عنوان وکیل خانواده به وکیلی داده می شود که متخصص در دعاوی خانوادگی است. این نکته حائز اهمیت را بخاطر داشته باشید که دعاوی خانوادگی به دعاوی گفته می شود که مخصوص روابط خانوادگی و فردی میان اشخاص حقیقی می باشد و برخلاف دعاوی کیفری و دعوای مربوط به اموال و مالکیت ها، این نوع دعاوی به صورت کاملا اختصاصی مربوط به روابط خانوادگی و شخصی میان افراد است که عموما ناشی از احوالات شخصی ایشان می باشد.

برای اینکه بدانید دعاوی خانوادگی چیست و بهتر با این دعاوی آشنا شوید ، توجه شما را به ماده چهارم قانون حمایت از خانواده جلب می کنیم. بر اساس ماده ذکر شده انواع دعاوی خانوادگی که در تمامی دادگاه های خانواده مورد بررسی قرار گرفته می شوند، به طور کلی در 18 بند شرح داده شده است.

بر اساس این ماده دعاوی خانوادگی در صلاحیت دادگاه خانواده به شرح زیر می باشند:
جهیزیه ، ازدواج مجدد ، شروط ضمن عقد نکاح ، طلاق ، موقت و اذن در نکاح ، نکاح دائم ، نامزدی و خسارت ناشی از بر هم زدن آن ، تمکین و نشوز ، نفقه زوجه و اجرت المثل ایام زوجیت ، فسخ و انفساخ نکاح ، حضانت و ملاقات طفل ، رشد ، حجر و رفع آن ، رجوع از طلاق ، ولایت قهری ، امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان، نفقه اقارب ، امور راجع به غایب مفقود الاثر، بذل مدت و انقضای آن ، سرپرستی کودکان بی سرپرست ، تغییر جنسیت ، اهدای جنین.

در کنار تمامی مطالب فوق ذکر شده که تحت عنوان دعاوی خانوادگی شناخته شده است ، وکیل خانواده متخصص در آن ها تلقی می شود و گاها از وکیل خانواده نیز سخن گفته می شود که به معنای وکیلی است که به وکالت از سوی یک خانواده اقدام می کند و در حقیقت با انعقاد قرار داد وکالت با یک وکیل دیگر، تمامی دعاوی که ممکن است برای اعضای یک خانواده مطرح شده باشد توسط وکیل مشخص شده انجام می شود و دیگر نیازی نیست تا خانواده برای هر مورد دنبال یک وکیل بگردند.

به طورکلی تعیین و انتخاب وکیل خانوادگی در کشور ما چندان مرسوم نیست؛ اما در برخی کشورها وکلای خانوادگی همانند پزشکان و مشاوران خانوادگی رسمت داشته و به صورت گشترده ای فعالیت می کنند .در ایران معمولا به وکلای خانوادگی که در دعاوی خانوداگی وکالت می کنند ، وکیل خانواده گفته می شود.

وظایف و تکالیف مهمی که در ارتباط با وکلای خانوادگی وجود دارد چیست؟

پاسخ به این سوال را در ابعاد مختلف اخلاقی و حرفه ای می توان به طور کامل مورد بررسی قرار دارد.این نکته حائز اهمیت را بخاطر داشته باشید که موکل قادر است به دلیل تخلف از وظایف وکیل خانواده اقدام به شکایت از وی نماید.
نخستین وظیفه یک وکیل خانواده حرفه ای آن است که به گونه کاملا تخصصی از موکل خود در تمامی دعاوی خانوداگی دفاع کند؛ به عنوان مثال اگر خانمی درخواست دریافت مهریه ، نفقه و سپس طلاق گرفتن و جدا شدن از همسر خود را داشته باشد و ضمنا قصد دارد تا همزمان حضانت فرزند خود را داشته باشد ، در این شرایط وکیل خانواده موظف است در تمامی ابعاد این پرونده از موکل خود دفاع نماید و نهایت تلاش خود را برای کسب موفقیت و امتیاز در این پرونده به کار ببندد.


پیگیری پرونده به نحو مطلوب و ارائه آخرین اطلاعات و جرئیات مربوط به روند کار پرونده در دعاوی خانوادگی از دیگر وظایف مهم یک وکیل خانواده حرفه ای به شمار می رود چرا که وکیل خانواده می بایست پس از بر عهده گرفتن یک پرونده ، در فرصت زمانی منطقی و مشخص شده در زمینه پرونده موردنظر به تمامی سوالات موکل خود به درستی و با شفافیت کامل پاسخ دهد و تمامی روال کار و رای دادگاه را برای موکل خود شرح دهد.
وکیل خانواده موظف است که در محدوده اختیارات یک وکیل دادگستری در زمینه های اخلاقی ، اسرار مربوط به موکل خود را حفظ کرده و از تبانی با طرف مقابل پرنده به طور کاملا جدی خودداری کند. این نکته را به خاطر داشته باشید که قابل اعتماد بودن یک وکیل و داشتن رفتار صحیح و انصاف در قبال موکل خود از دیگر تعهدات و مسئولیت های یک وکیل خانواده محسوب می شود.

از با اهمیت ترین نکاتی که در رابطه با وکلای خانواده وجود دارد این است که با توجه به خصوصیات دعاوی خانوادگی و اهمیت ویژه بقا و حفظ کانون خانواده به خصوص در قسمت دعاوی مربوط به طلاق ، وکیل خانواده باید حداکثر توانایی خود را جهت ایجاد صلح بین طرفیت دعوا به کار گرفته و از تشدید بیشتر اختلافات میان خواهان و خوانده بطور کلی اجتناب نماید و صرفا منافع مادی و مالی خود از پرونده های خانوادگی را مدنظر قرار ندهد.

به این مقاله امتیاز دهید